ForsideSten- og grustyper

Sten- og grustyper

Perlesten

Perlesten 4-8 mm er de mindste sten. Stenene kan komme fra enten sø eller bakke, hvor de udgraves fra grusgrave eller pumpes op fra havets bund. Prisen på perlesten kan variere afhængigt af, hvor ensartet gruset er. Derfor kan perlesten med en gennemsnitlig størrelse på 4-8 mm være dyrere end perlesten med en størrelse mellem 2-8 mm. Perlesten 4-8 mm kan have mange anvendelsesmuligheder, herunder til indkørsler, bede, gangstier og terrasser, hvor stenene kan give en flot og dekorativ effekt.

Ærtesten

Ærtesten 8-16 mm er en type grus mellem 8 og 16 mm, og som ofte bruges som belægningstype i haveanlæg, indkørsler og parkeringspladser. Det er også kendt som ærtegrus. Ærtesten er en flot og rustik belægningstype, som typisk sættes til en størrelse på 8-16 mm på kornenes smalleste led. Stenene er typisk længere end 16 mm på deres lange led. Ærtesten egner sig ikke til at blive komprimeret, og derfor skal det ikke være mere end et 2-3 cm tykt lag. Der findes ærtesten i forskellige nuancer, herunder hvide og blåmix.

Nøddesten

Nøddesten 16-32 mm er en type grus eller sten, der er mellem 16 og 32 mm store. De bruges ofte til dekorative formål, såsom i bede, langs husmuren og i indkørsler, hvor de også kan hjælpe med at føre vandet væk fra bygninger. Stenene er også velegnede til dræn ved rør og faskiner, da vandet nemt kan løbe igennem dem uden at medføre snavs og skidt. Nøddesten 16-32 mm er af god kvalitet og har et flot farvespil. Farverne varierer alt efter, hvor stenene kommer fra, og minder meget om de sten, man kan finde på stranden.

Singels

Singels 32-64 er en type stenblanding, der typisk bruges til dekoration eller til dræning af vand i større anlæg. Stenene er mellem 32 og 64 mm i diameter og har et naturligt og rustikt udtryk. Singels 32-64 bruges ofte til at skabe faskiner, til dræning, i store plantekasser og krukker eller til at omringe huset med en rende af sten. De egner sig ikke til brug på indkørsler og stier, da de her vil være alt for store og skabe en ujævn bund.

Paksten

Paksten 64-200 mm er en type sten, som anvendes til forskellige formål. Den bruges ofte til afdækning langs fundamenter og til stenbede, og den kan også bruges til moler og kajbygning. Stenene har en størrelse på mellem 64 og 200 mm.

Harpet Grus

Harpet Grus eller bundsikringsgrus 0-6 mm er en type grus, der kan bruges som fugegrus mellem fliser samt til opbygning under flisegange. Gruset har en kornstørrelse på 0-6 mm og er velegnet til at skabe en stabil bund under fliser og sten. Harpet Grus har en jævn størrelse og er afrundet og kan komprimeres, hvilket gør det nemt at arbejde med, og det giver en stabil bund under fliserne.

Stabilgrus

Stabilgrus 0-32 mm er et materiale, der bruges til at skabe en stabil og holdbar overflade på arealer, hvor der er behov for at bære tunge belastninger såsom gangstier, cykelstier, parkeringspladser og veje. Stabilgrus består af grus, der er mellem 0 og 32 mm i størrelse og er typisk fremstillet af grusgravsmateriale, det vil sige sten og sand med en kornstørrelse mellem 0-32 mm. Jo større andel af sten, der er i blandingen, jo bedre bæreevne har den. Derfor kan et lag af stabilgrus med en stor andel af sten bære mere end et lag med knapt så mange af de større sten. Der er en lille del, som består af ler, hvilket gør den egnet til at komprimere.

Filtergrus

Filtergrus 0-4 mm er en type grus med en kornstørrelse på mellem 0 og 4 mm, der har en særlig drænende effekt. Det betyder, at gruset kan lede vandet væk og kan bruges til forskellige opgaver, hvor der er behov for en drænende effekt, såsom ved forskellige typer af belægninger, på landbrugsmarker, omkring bygninger og omkring rør og kloakering.

Faldgrus

Faldgrus 0-4 mm og 1-4 er en type grus, som anvendes som faldunderlag på legepladser for at mindske risikoen for faldskader. Gruset er karakteriseret ved en diameter på 0-4 mm eller 1-4 mm, hvilket er optimalt til stødabsorbering ved fald. Gruset er certificeret til at kunne anvendes som faldunderlag ved faldhøjder på op til 1,8 meter med en udlagt lagtykkelse på mindst 300 mm. Det kan også anvendes ved højere faldhøjder med en øget udlagt lagtykkelse. Faldgrus er en god erstatning for hårde materialer som asfalt eller havefliser, da det blødgør faldet, og dermed kan reducere skader ved fald på legepladser.

Mjoels_grusgrav10
Åbningstider

Få en samlet oversigt over åbningstiderne i de enkelte grusgrave her.

Prislister

Se prislisterne for de enkelte produkter fordelt på vores grusgrave.

Scroll to Top